~tukang supports~

Thursday, 22 December 2011

CATERING untuk majlis kahwin

hello sayang sayang semua.....

nak tau tak...KIKI fikir title ni dari malam tadi lagi. time nak tido, tak boleh tido kan...so fikir la pasal FESTIVAL KERJA KAHWIN! haha, perangai buruk kan macam tu, nak tido pon pikir blog, KIKI ni kemaruk ke...ok, lets move to the topic!

hurm.. mari describe diri sendiri kalau pegi MAJLIS KAHWIN. KIKI akan makan siap2 dari rumah, atau kat kedai. kenape? kenape? sebab KIKI cerewet makan. selalu ayam masak merah yang besar besar gedabak KIKI tak kan makan. KFC pon jarang makan..sebab, GELI..geli makan ayam! huh....

KIKI paling ingat MAJLIS KAHWIN kt gombak yang paling best, lauk udang...udang! udang wey... wedding tu simple je, kat rumah...tapi die memang highlight kat MAKANAN die...sampai sekarang KIKI tak lupe majlis die...

so untuk BAKAL PENGANTIN tu, sangat banyak pilihan catering kat luar sana, hanya kita and family yang boleh decide, bukan orang lain.jangan lupe untuk test food!


kalau bercakap pasal catering, macam macam catering kan ade, masing masing ada kekuatan sendiri, terpulang kepada u olls nak pilih, :)



tapi kadang kadang rase rindu nak makan kenduri yang buat macam kat kampung tu. makan kat kerusi kayu, bawah khemah biru...~memories~






Wednesday, 21 December 2011

WEDDING SIGNANGE

hello darlings! how are you? KIKI sihat, dah lame tak update kan. sebab busy. hup hup hooorrey, ade je alasan die, tah ape ape la KIK ni! jom share sedikit idea pasal WEDDING SIGNAGE u olls nanti, mane tau tibe2 boleh mix and match the idea kan? KIKI rase, signage tu mesti la kena dengan theme u olls, jangan la theme traditional buat signage theme japanes... confuse mak! :)

ini yang KIKI uploaded few days ago kat FACEBOOK

cantik kan?

simple but elegance


ok2, sikit je KIKI bg, sebab KIKI ade idea baru untuk SIGNANGE ni..KIKI  try buat petang ni jugak! :)

~KIKI~



Thursday, 15 December 2011

Hubungan & penghormatan MENTUA ibarat IBU BAPA SENDIRI

hello world! Cis berkurun giler tak update blog.pemalas la KIKI ni,hari ni KIKI ade bace article pasal Tajik kat atas tu,

Baru KIKI tahu yang selepas akad nikah, kalau kite sebagai menantu bersentuhan dgn MENTUA wuduk tak batal.hubungan itu sangat istimewa sebab MENTUA kite dah sama taraf dgn IBU BAPA kite, unik kan?

So,mari la same same kite sayangkan MENTUA kite tu same seperti dengan IBU BAPA kite, :)

Thursday, 8 December 2011

manusia

macam macam ragam kan, KIKI pon kena face dengan macam macam ragam. tapi demi FESTIVAL KERJA KAHWIN, KIKI pasrah.remoga semua yang KIKI buat ni dapat gembira kan hati ramai orang.

cuma, KIKI terkilan, ade sesetengah pihak tu KIKI dah cube berikan yang terbaik, tapi die tetap complaint. sorry to say... sebenar nye u pon tak perform well untuk pihak FESTIVAL KERJA KAHWIN. jangan la nak complain lebih2...sedang kan kite belum tentu dapat berikan yang terbaik kan. takpe...lepas ni orang tu tak involve dah...hehe, well....KIKI also can decide your performance. :)

nak buat ape2 majlis bukan senang. terutamanya majlis kahwin..mau pening kepala...cop, tapi KIKI belum nak kahwin lagi... :)

update~

maaf, busy sangat and takde idea untuk update di blog ni...


kawan kawan ape kabar ye? semua sihat kan? jaga diri ye musim hujan ni. selalu je flash flood sekarang.semoga kite semua akan sentiasa dilindungi allah hendak nye... :)

Friday, 2 December 2011

nothing much

hari ni KIKI tak tau nak update ape, takde idea la nk fikir...dah puas fikir dah ni, smpai pukul 5...still takde idea laaa, tapi takpe...KIKI gagahi juga diri ini untuk mengarut di BLOG yang alaa alaaa tak berape comel ni kan,


Few days ago, KIKI ade tanye kat kawan kawan FACEBOOK, waaaah....

sangat ramai yang akan berkahwin pada tahun depan, tahniah ye semua...kami pihak FESTIVAL KERJA KAHWIN sentiasa mendoakan yang terbaik untuk korang semua. semoga majlis yang korang dah plan lame ni, berjalan dengan lancar hendaknya.

tibe tibe KIKI nak touching sikit, terima kasih banyak banyak kepada semua yang sentiasa berada di belakang dan menyokong FESTIVAL KERJA KAHWIN dari dulu sampai sekarang..tanpa anda semua, kami bukan sesiapa, 


KIKI dengan bangga nya memperkenal kan LOGO baru kepada FESTIVAL KERJA KAHWIN

Tuesday, 29 November 2011

BRIDESMAID untuk BAKAL PENGANTIN


Hello semua! hari ni hari selasa ok, jangan salah cakap hari ni hari isnin pulak!! haha,

ok, this entry KIKI nk cakap pasal BRIDESMAID / PENGAPIT.Pengapit ni sangat sangat penting dalam membantu PENGANTIN time hari kejadian...maksud KIKI hari kenduri korang tu laaa... 

tugas tugas PENGAPIT  ( PENGANTIN KENA MAKE SURE PENGAPIT KORANG bertugas ye.... 

1- tolong pegang kan BARANG BARANG PENGANTIN.

2- Time akad Nikah pon PENGAPIT dah perlu bertugas, teman kan PENGANTIN yang nak akad nikah tu.. ye laaa, tengah nervous2 nak terkencing ade, terberak ade..better ade orang yang teman kan.

3- Selalu nye, Pengapit ni adelah salah sorang yang close dgn pengantin. hari kejadian tu..macam macam pengantin akan suruh korang buat. jangan la nak sentap sentap pulak kan. standard laaa, dah name pon raja sehari... korang kena la jadi kuli kejap. :P

wahai bakal bakal PENGANTIN, KIKI mengalu alu kan korang untuk memilih PENGAPIT yang mesra pelanggan, yang sentiasa senyum..humble, baik, yang boleh get long dgn family korang.

kepada para PENGAPIT, ingat tugas korang di hari kejadian. jangan la rase pengantin appoint korang tu saje saje je. bukan la tugas menayang muke...tugas menayang muke adalah tugas PENGANTIN.. 

mode : tak suke pengapit yang rase macam die best sangat, teringat kisah wedding 2 hari lepas, PENGAPIT tak buat keje, hilang pegi ber gedik dengan kawan kawan. tak alert tentang flow majlis.. 


peace no war!

~KIKI~

Monday, 28 November 2011

update!

dah lame tak update blog kan. memang dah lame, rase malu kan kawan kawan semua sebab macam dah jarang nak update. busy jugak kot. last week macam agak busy. pegi shoot untuk FESTIVAL KERJA KAHWIN KE 5, balik pon dah sangat lewat. sambil shoot jumpe jugak dengak kawan KIKI,


sekarang KIKI nak announce ouur next event.. harap semua berjalan lancar seperti sebelum ini. terima kasih bagi yang sentiasa menyokong kami pihak FESTIVAL KERJA KAHWIN. 

SALAM MAAL HIJRAH untuk semua, mari memulakan langkah baru dalam kehidupan kite.


~KIKI~

Tuesday, 22 November 2011

tip berjumpa BAKAL MAK MENTUA..


hahaha, mule mule nak gelak evil dulu boleh? amacam, takut tak korang bile nak jumpe bakal mak segera korang tu.. mesti la macam macam ade rase nye, time tu la ade rase pening la, sakit perut laaa...rama rama dalam perut la. tapi nak tak nak kite semua mesti kena jugak pegi jumpe bakal mak mertua tu kan.korang tak payah nak delay delay sangat la kan, tibe tibe cakap tak sihat laa...demam laaa, kiki rase ade sedikit yang perlu kite buat sebelum kite jumpe bakal mak mertua kite tu :)




TEMPAT PERJUMPAAN YANG SESUAI

Kiki rase tempat yang sesuai kat luar kot..untuk 1st time meet tu. sebab kalau kat luar tak de la nak kekok sangat kan. kat rumah macam sangat kekok. sebab dah la pertama kali jumpe, pertama kali datang rumah. betul tak? betul tak? kalau boleh discuss la dengan partner u all untuk jumpe mak and family die kat luar. di samping buat aktiviti aktiviti lain. kalau kat rumah, kena masak...kena basuh pinggan..haaaaaa, haru la kalau sape sape yang agak kekok buat keje keje dapur. itu tak pe lagi, kena pulak jumpe bakal mak mertua yang ada undang undang sendiri, basuh pinggan kena macam ni, kupas bawang kena macam tu, susun cawan kena macam ni..... haru la kalau macam tu kan?


MASA YANG SESUAI 

untuk avoid rase kekok korang tu kan, KIKI rase yang paling selamat untuk berjumpe dengan bakal mak mertua adalah mase raya ke, open house ke, kenduri ke, atau ade ape ape majlis keraian kat rumah tu. kalau tibe tibe datang and jumpe tanpa ade tetamu luar, rase mcm tak selamat je kan...nanti obvious sangat rase nervous korang tu. at least kalau ade ramai ramai tetamu lain takde la kite kena siasat yang bukan bukan. and time tu mesti ade kerje yang korang boleh buat.lets say ade open house kan, korang boleh la tolong tolong basuh pinggan ke, angkat makanan ke...kalau korang pegi hari hari biase, takut ade rase awkward pulak yang timbul untuk both sides.


PAKAIAN YANG SESUAI

Pakaian tu perlu lah ikut masa dan keadaan. let say hari raya kan.... pakai la baju kurung. tapi lets say ade birthday party kan...pakai kasual pon ok, jadi la diri sendiri. jangan sesekali time tu la korang nak pakai kebaya pendek kait jungkit jungkit kan.. jangan time tu korang gatal gatal nak pakai heels 4 inci...agak agak kalau jatuh kaki terseliuh, mesti malu kan. pada pandagan KIKI jangan la sampai pakaian tu menjolok mata. kalau rase rase nak kena baling batu boleh la kot kan...heeeee...


BUAH TANGAN

elok jugak kalau korang bawak something untuk family pasangan kite tu, takde la lenggang lenggang kangkung.... tapi pasti kan barang yang dibawa tu sesuai untuk di makan. jangan la benda yang pelik pelik pulak korang bawak. 


Feeling nervous tu mesti ada kan, harap korang banyak banyak la sabar kalau ade ape ape yang kurang elok tu berlaku. kadang kadang kite tak dapat expect ape yang akan jadi kan. banyak banyak kan ber tanya kepada pasangan korang ape yang patut di buat dan tidak di buat. 


yang paling penting korang jangan nak tunjuk tunjuk poyo, humble is better, biar orang rase kite biase biase je, kang tak pasal pasal kena reject jadi menantu. 
all the best semua!!! 

~KIKI~

Monday, 21 November 2011

Harimau Malaya

hisshh..... semua happy la tu, semalam Malaysia menang.. KIKI pon happy jugak.

semalam KIKI tak tengok pon die orang main, bukan tak support..tapi tak mau nanti rasa macam nak kena pegi hospital check condition jantung ok ke tak..hahaha,

by the way, memang salute la kat semua players...termasuk la abg FAK.....eyh, silap, termencarut pulak...maaf ye ENCIK FAKRI laaaa...orait, lepas ni dah tak de ape2 pasal bola dah kot...  :)



tip untuk majlis kahwin

hello sayang sayang semua!!!

hihi....amboi ayat KIKI manis betul. ye la ari tu cakap nak rajin upload...tapi, phew....upload kemane, blog tah kemana....busy sangat kau ni KIKI.cepat lempang KIKI diri sendiri!!! pang~

ok, tips kali ni ade lah berkaitan dengan jemputan VIP korang atau pon rombongan belah pasangan korang. erk...betul ke ayat KIKI ni?



PARKING KHAS

tolong sedia kan parking khas untuk VIP dan juga rombongan belah pasangan korang.. jangan sampai parking full VIP & tetamu belah pasangan tu. kena la die orang jalan kaki jauh-jauh.berpeluh ketiak die orang nanti...sia sia je pakai bj cantik cantik.


TANDA KERETA

discuss dengan pasangan korang untuk buat satu tanda yang menandakan die orang tu convoy ke majlis kahwin korang. at least kalau sesat sebuah atau dua buah kereta kita boleh trace dari jauh kan?

KONGSI KERETA

yang ni pon kena discuss dengan pasangan masing2 jugak.terhad kan jumlah kereta, kalau boleh share la kereta tu, at least boleh jimat macam2, jimat space tu yang lebih penting...susah susah terus je sewa bus...


PEMBANTU PARKING

jangan lupe sedia kan beberape tenaga kerja untuk mengatur parking, jangan la sampai jam pulak sekitar kawasan tempat majlis perkahwinan korang tu, kang elok elok boleh sampai 5 minit, mau jadi 30 minit....mengaum la tetamu korang tu nanti macam harimau muda...eyh, ter over banding pulak....

Last but not least :

TOLONG BERHATI HATI KETIKA ROMBONGAN PENGANTIN, JANGAN SAMPAI JADI TRAGEDI YE....MOGA MOGA KITA SEMUA DI JAUHKAN DENGAN KEMALANGAN JIWA KETIKA ROMBONGAN KE MAJLIS KAHWIN.

SAYANG SEMUA!!

~KIKI~

Thursday, 17 November 2011

Tips untuk Pre Wedding Photos


hari ni terfikir pulak untuk bagi sikit tips untuk PRE WEDDING bakal pengantin... heeee, sorry laaa ye..ini hanya idea and tips saje, kalau ade yang tak kena mintak maap banyak banyak...KIKI bukan pro pon... biase nye, PRE WEDDING ni adalah satu service yang akan diberikan oleh PHOTOGRAPHERS.. ade yang including the package atau yang exclude..depend la dengan package yang korang amik... :)

PRE WEDDING selalu nye ade theme... kalau photographers tanye u all nak buat theme ape, so fikir fikir kan laaa, theme yang terbaik and cantik. jangan lupe ye PROPS... props akan membantu menaik kan lagi seri gambar tu.  Selalu nye, Photographers akan tanya bile u all nak shooting.... ini part yang paling...paling...paling..... PENTING!!!  SILA PILIH MASA YANG SESUAI YE!!! ade 2 waktu sahaja yang sesuai untuk korang di shoot kan..bace betul betul ye, :)


WAKTU PAGI 8.00 HINGGA 10 PAGI

gambar ni KIKI capture sendiri,. see kalau pagi pagi akan ada blue sky..sangat cantik..imagine la ade blue sky, green grass, nampak fresh. ade flowers sekali, tapi adalah di ingatkan jangan sesekali pegi shoot pada pukul 12 tengah hari dan keatas... sebab, waktu tu...cuaca dah panas, over exposure pulak nanti...yang penting sekali adalah, nanti nak bukak mata pon tak boleh..kalau mata besar boleh laaaa...kalau mata sepet...terus gambar tak cantik pulak kan nanti....  sape setuju? angkat tangan!!! :)



WAKTU 4.00 PETANG HINGGA TUJUH MALAM


ini gambar sunset.... ini pon snap sendiri :)kalau pukul 4-7 petang tu....memang cun...silap2 siap boleh buat silhouette pulak kan, so...ade ape2 boleh la tanye KIKI nanti....nak kena offline ni, ade urgent job pulak...potong stim betul...

bye semua, jumpe next entry :)
KIKI

Wednesday, 16 November 2011

Pengumuman Penting




salam semua, apa kabar? tengok la punye pemalas KIKI ni....jarang nak update la pulak kan...maaf ye semua...bukan ape kadang2 busy, tapi bile free tu takde idea pulak kan, harap semua bakal pengantin sihat2 hendaknya...

sekarang kite orang dah pakai nama baru... FESTIVAL KERJA KAHWIN, kite ada few reasons sebab tukar nama...bukan sebab ada masalah pon..tapi lebih kepada untuk memartabat kan BAHASA MELAYU..boss KIKI yang cakap macam tu.....

Harap semua masih support lagi kami, nak mention lagi sekali ni, kite tukar name bukan sebab kite ada masalh dengan BAKAL PENGANTIN, atau pon dengan EXHIBITORS... ye laa, kot kot korang salah faham cakap kite ade buat hal tipu duit orang ke...takde ye, memang takde....tak berani nak tipu duit orang ni...sebab nanti duit tu akan jadi darah daging kite...  i'allah azam baru ni nanti nak selalu update blog....ahaaaa, KIKI kan pemalas, boleh blaaaa la KIKI....


KIKI harap masih ramai yang akan menyokong kami.... terima kasih keran sentiasa bersama kami...i'allah kami akan buat yang terbaik untuk semua!! PEACE NO WAR :)

Wednesday, 9 November 2011

adab ke MAJLIS KAHWIN


hello Thursday!!


waa, sangat happy sebab hari ni hari yang sangat cantik..cepat tengok langit yang biru tu... I LOVE BLUE SKY!! Memandang kan esok adalah date yang sangat cantik 11 : 11 : 11 KIKI percaya ramai yang akan akad nikah atau bertunang esok.. doa KIKI semoga majlis anda semua ber jalan lancar.and for sure weekend ni banyak yang buat Majlis Kahwin kan?


Entry kali ni KIKI nak cakap pasal ADAB KE MAJLIS KAHWIN,

TOLONG JANGAN PAKAI SELUAR JEANS UNTUK PEREMPUAN ....

 

maaf KIKI cakap yang nampak tak elok sangat kalau datang ke MAJLIS KAHWIN orang dengan memakai JEANS ye semua. walau pon pon pakai dengan KEBAYA, tapi nampak macam tak elok. pakai la SELUAR SLACK ke....skirt ke.... itu better. tolong laaa, hormat kan TUAN RUMAH, nampak buruk nanti majlis tu. sometimes orang cakap pakai JEANS tu nampak cool...tapi sebenar nya KURANG  COOL. tak salah kalau kite pakai baju kurung...baju kurung cotton pon dah cukup manis kan.. maaf kalau entry nu buat sesetengah orang sentap... KIKI takde niat macam tu... 

PEACE NO WAR :)
~KIKI~

Tuesday, 8 November 2011

Baju untuk PENGAPIT/ BRIDESMAID


See...dah lama kan KIKI tak update, haaaaa, budak malas la KIKI nih!!

just simple entry je....BRIDE TO BE, jangan lupe provide baju untuk PENGAPIT korang...KIKI pernah jadi PENGAPIT, tapi baju kena beli sendiri..sedih kan...hehehe :(

Wednesday, 2 November 2011

Menjaga Hubungan Cinta



Tips:
  • Dalam perhubungan ni kita mestilah saling bertolak ansur, percaya pada pasangan kita
  • Jangan asik cemburu buta, siasat dahulu sebelum menuduh yang bukan-bukan.
  • Beri ruang dan masa kepada pasangan anda. Lelaki perlukan masa untuk bersama kawan2 dia juga. Biarkan je. Jangan dia keluar dengan pompuan lain sudah.
  • Jika ada masalah, settle kan secepat mungkin. Hati yang terluka akan lebih parah jika tidak diubati dengan segera. Dua-dua pihak kena bersatu. Kalau sebelah pihak je yang cuba mengekalkan hubungan, tak kan berjaya punya.
  • Luangkan masa dengan pasangan anda, walau sesibuk mana pun anda, luangkan sedikit masa bersama pasangan anda tu. Ajak pergi dinner atau telefon je dia.

Tuesday, 1 November 2011

Hand Corsages!!


Hi girls!! cop...cop,agak agak sesuai tak kalau KAHWIN tu nanti pakai hand corsages?

Macam sweet je kan kalau pakai, let say korang pakai 1 piece punye dress and yg sleeve die a bit pendek...macam quarter ke...memang cantik kan kalau pakai.. jom kite tengok gambar dulu...











heeee, sweet kan, tak pon bagi la kat bridesmaid yang pakai...mesti comel.... :)

jalan jalan di Taiping

hello semua, kali ni entry KIKI bukan pasal wedding laa.saje je nak share story pasal trip yang KIKI pegi last weekend ke Taiping... this is my 2nd time been there, but this time dengan kawan-kawan naik bus, siap ade tour guide lg iaitu Mr Tan. anyone yang suke kan green, blue sky,kawasan kampung...mmg patut pegi tau..here some photos yang KIKI dapat, maaf laa...KIKI bukan professional photographer.. baru baru je nak belajar,  :)

DAY 1

 small town, Kuala Kurau..we had our lunch here

Sungai Kurau


Boat Ride at Kuala Gula



DAY 2
ok dah laa..gambar pon bukan nye cantik sangat, hahaha....

trip kali ni, even domestic je...KIKI learn a lot. thanks for reading girls.... :)

Thursday, 27 October 2011

PERINGATAN untuk SEMUA BAKAL PENGANTIN

hi semua, terima kasih sebab datang ke blog KIKI yang tak berape nak up ni...kakakakaka..buat lawak pulak kan.KIKI pon tak tau la berape ramai yang baca blog ni...harap2 ramai la yang sudi baca, :)

this Entry, KIKI dedicated special untuk semua yang akan BERKAHWIN dan sedang mencari-cari barang keperluan untuk BIG DAY korang..

semalam KIKI ade bace post di FACEBOOK, ade bride to be kena tipu dengan 1 BUTIK ni...actually KIKI kenal dengan KAKAK owner BUTIK tu.die based di SERI RAMPAI. ok...hint dah macam lebih-lebih pulak KIKI ni, belasah kang...

so far, die sorang je yang KIKI kenal ade masalah..yang lain lain...takde pon!! semua ok and line clear....KIKI just nak cakap hati hati ketika memilih, :) Kakak yang KIKI maksud kan tu memang susah sangat nak cari, especially bile pasal  $$$$$$$....KIKI pon pernah kena,

bride to be tu siap dah bagi deposit lagi, call tak angkat...call semua number pon tak angkat...adduuii, kesian tau kat orang.....


Sekali lagi KIKI pesan, hati-hati....tapi so far BUTIK2 lain yang KIKI kenal memang all out and 5 stars!!!

Panduan Budget untuk PENGANTIN

DATE

selepas 'i do'  cari lah date yang sesuai untuk BIG DAY korang, cari satu tempoh yang betul-betul korang get ready dari segi mental dan fizikal, terutamanya pasal financial. :)


LOCATION

plan untuk buat di RUMAH-DEWAN-HOTEL-GOLF CLUB-TAMAN-TASIK-PANTAI-SWIMMING POOL-ROOFTOP semua adalah bergantung kepada bakal pengantin tersebut, pilih lokasi yang terbaik untuk BIG DAY korang.


MAS KAHWIN & WANG HANTARAN

mas kahwin ikut ketetapan negeri masing-masing. wang hantaran pula ditetapkan oleh keluarga BRIDE, se eloknya bincang & ikut kemampuan pengantin lelaki.


BAJU SANDING
ter pulang kepada BRIDE & GROOM untuk tempah atau sewa sahaja baju sanding.. untuk yang mempunyai bajet yang sikit, kite sewa je la ye, :)


PELAMIN

rajin rajin kan survey butik butik pengantin yang ade, online atau pegi terus ke butik agar sesuai dengan bajet korang. kalau korang rajin survey mungkin anda akan jumpe butik yang offer good price.


BUNGA TELUR/CENDERAHATI

untuk jimat kan kos kite sebagai Pengantin boleh buat sendiri bagi menjimat kan kos. atau gunakan bahan-bahan yang menjimatkan. sekarang dah ramai pengantin yang DIY kan? 


SOLEKAN & ANDAMAN
di nasihat kan bakal pengantin untuk mengambil FULL PACKAGE sbb ini akan lebih menjimatkan.


KATERING & KANOPI

tolong...tolong make sure yang hidang makanan adalah cukup. buat calculation yg betul banyak mana kad jemputan yang dikeluar kan dengan pesanan makanan..jangan tak cukup makanan di waktu majlis pulak, disaster name nye tu.


KAD JEMPUTAN

kad tak perlu lah yang terlalu mahal, ikut kan bajet yang kite ada dah cukup. kadang-kadang kite boleh buat kelainan membuat kad sendiri di samping menjimatkan! :)


BARANG HANTARAN

pastikan barang barang yang menjadi barang hantaran tu boleh digunakan selepas kahwin.



Tuesday, 25 October 2011

Carta Alir Ujian Saringan HIV untuk KAHWIN di klinik Kerajaan

pelamin KAHWIN

Entry kali ni, KIKI akan bagi sedikit info mengenai PELAMIN...

* PELAMIN mesti di siapkan sekurang kurang nya sehari sebelum tarkh sanding.

* Hiasan nya mesti lah sesuai, kalau buat di dewan, make sure pelamin yang digunakan tu sesuai dengan size stage, kalau kat rumah, jangan over hias sebab nanti hiasan sarat..dah tak nampak pengantin.

* kalau ade extra budget, boleh la gunakan FRESH FLOWERS, sebab fresh flowers boleh naik kan seri.

tips untuk PELAMIN :

* sekiran nya majlis korang kat rumah, sile alihkan semua perabot di hall tu.ini bertujuan untuk menampakkan lagi ruang yang luas dan selesa di rumah korang..


*  sedia kan ruang/ jalan. red carpet untuk BRIDE & GROOM ke Pelamin & meja beradab. jangan sesekali abaikan ruang untuk korang berjalan, sekurang kurang nya....buat la RED CARPET... jangan tibe2 korang nk kena jalan tepi-tepi longkang, kalau jatuh....phheeww, trauma seumur hidup...

Monday, 24 October 2011

CINTA JARAK JAUH

hai semua! ape kabar? Entry kali ni KIKI akan cakap pasal CINTA JARAK JAUH atau PJJ...


ade sesetengah orang tu,, tak suke percintaan JARAK JAUH..macam KIKI laaa, aik??? bile masa bercinta nih? dalam diam tau!! :P



dalam CINTA JARAK JAUH ni both sides lelaki dan perempuan memainkan peranan yang sangat sangat penting, untuk make sure ikatan perhubungan tu tidak die khianati...beberapa perkara yang kita boleh buat untuk mengekalkan perhunbungan itu ialah :

~ sentiasa ingat kan diri supaya sentiasa setia pada pasangan.

~ sentiasa berkomunikasi

~beri kejutan pada pasangan

~usaha untuk jumpa walaupun sekejap

xoxo
kiki :)

Friday, 21 October 2011

tips untuk OUTDOOR VENUE



untuk pemilihan VENUE KAHWIN OUTDOOR & INDOOR , itu  terpulang la kepada BRIDE & GROOM untuk pilih tempat tu,. yang pasti..make sure majlis korang MERIAH!! KAHWIN sekali seumur hidup kan?? this Entry KIKI akan bagi sedikit info untuk :


OUTDOOR

 SELESA

make sure BRIDE & GROOM buat research mengenai VENUE yang telah dipilih. selesa atau tidak, yang penting kena provide KIPAS sebab negara kite PANAS :)


 DEKORASI

sesuai untuk OUTDOOR, terutamanya kalau BRIDE & GROOM tu prefer untuk buat     GARDEN,fresh environment.
.

CUACA

perlu alert dengan keadaan cuaca pada date yang korang dah decide tu...jangan nanti musim bah pulak.... :(



PELAN KEDUA ( BACK UP PLAN )

as a BRIDE & GROOM, kite kena stand by khemah atau dewan yang dekat dengan VENUE kite tu, ini bertujuan untuk SELAMAT KAN DIRI sewaktu hujan ke, ribut ke....


' PERMIT

sile mintak kebenaran atau permit untuk MAJLIS anda, nanti tak pasal-pasal kena halau...alaahaaaii haru nye kalau jadi macan tu kan?


Kiki doa kan semua BRIDE & GROOM sentiasa dipermudahkan urusan untuk MAJLIS korang nanti... :)

~kiki~

nikah di MASJID


Salam Jumaat semua, apa kabar? hope semua sihat....Entry kali ni KIKI akan cakap pasal nikah di Masjid. bagi sesetengah orang, die orang dah decide untuk NIKAH DI MASJID, bak kata orang nak mendapat berkat kan.. lagi satu ape yang KIKI nampak, dapat la kite meng imarahkan lagi masjid kan?

bile kite decide untuk nikah di masjid, tolong jangan lupe beberapa adab dan sopan yang SANGAT-SANGAT penting ni ye, selamat membaca :)


untuk FEMALE, jangan lupe menutup AURAT

niat IKTIKAF di masjid


jangan bercampur atau bergaul bebas antara lelaki & perempuan


hormat jemaah lain, jangan membuat bising


BRIDE to be tidak boleh masuk ke dalam dewan solat sekiranya HAID 


 Barang-barang hantaran diserahkan selepas AKAD NIKAH di rumah BRIDE...


 jangan bergambar atau berpsoing sakan di sekitar masjid... ( kena hormat tempat ibadat )


kalau boleh, hanya MAS KAHWIN saje yang dibawa ke MASJID, upacara menyarung CINCIN adalah lebih baik di lakukan di rumah BRIDE tersebut sahaja.


SEMOGA RUMAH TANGGA YANG AKAN DIBINA AKAN MENDAPAT KEBERKATAN DARI ALLAH SWT... :)

~kiki~

Thursday, 20 October 2011

senarai klinik kesihatan yang menjalankan ujian HIV di KL

SENARAI KLINIK KESIHATAN YANG MENJALANKAN UJIAN HIV WPKL

MASA : 2.00 pagi - 4 .30 petang ( HARI : ISNIN – JUMAAT)
MASA : 2.45 petang – 4.30 petang ( HARI : JUMAAT)


Jabatan Kesihatan DBKL – 03 92845166 * (Hari Rabu Sahaja)
KM 4, Jln. Cheras, Kuala Lumpur


Klinik Kesihatan Kuala Lumpur – 03 26155752
Hospital Kuala Lumpur

Klinik Kesihatan Putrajaya – 03 88883057
No. 1, Jln. Presint 9E, Putrajaya

Poliklinik Komuniti Tanglin – 03 26983311
Jalan Cenderasari, Kuala Lumpur

Klinik Kesihatan Cheras – 03 91304583
Batu 4 ½, Jln. Cheras, Kuala Lumpur

Klinik Kesihatan Cheras Baru – 03 42946114
Jln. 16, Kg. Ch eras Baru, Off Jln. Ku ari

Klinik Kesihatan Batu – 03 62573355
Batu 4 ½, Jln. Ipoh, Kuala Lumpur

Klinik Kesihatan Petaling Bahagia – 03 77829355
Batu 6, Jln. Puchong, Kuala Lumpur

Klinik Kesihatan Dato’ Keramat – 03 42573333
Jln. Jelatek, Dato’ Keramat, Ku ala Lumpur

Klinik Kesihatan Kampung Pandan – 03 92810272
Jln. Kg. Pandan, Kuala Lumpur

Klinik Kesihatan Pantai, Bangsar – 03 22881071
Blok C, Wisma Ghoshen, Plaza Pantai, Off Jln. Pan tai Baru, KL

Klinik Kesihatan Jinjang – 03 62583355
No 2, Jln. 4/16, Jinjang Utara Tamb ahan, kl

Klinik Kesihatan Setapak – 03 41425429
No. 26/28, Jln. 9/23A, Medan Makmur, Setapak, KL

Klinik Kesihatan Sentul – 03 40427557
189 , Jln Perhentian, Off Jln. Hj. Salleh, Sentul, KL

Klinik Kesiha tan Sung ai Besi – 03 90585464
 Jalan Besar, Sungai Besi, KL
 
Klinik Kesiha tan Bandar Tun Razak – 03 91713333
No. 16&18 Jln. Jujur 3 , Bdr. Tun Razak, KL


* so far KIKI saja je uploadkan untuk KL je dulu....kalau kawan-kawan request untuk negeri lain KIKI akan usaha kan....

BEFORE PEGI TU, CALL LA DULU YE, TANYE DETAILS... :)

hugs~
KIKI

Prosedur KAHWIN untuk pasangan di WILAYAH KUALA LUMPUR

salam semua, hari ini KIKI nak share sikit pasal Prosuder KAHWIN untuk pasangan yang DUA-DUA DARI KUALA LUMPUR...

PROSEDUR PERMOHONAN KEBENARAN BERKAHWIN DI
WILAYAH PERSEKUTUAN .


(a.) Borang permohoan kebenaran berkahwin “ Borang 1” terpakai bagi semua pemohon yang
tinggal di Wilayah Persekutuan sahaja atau bagi pemohon yang bermastautin di Wilayah
Persekutuan tetapi tinggal di luar Wilayah Persekutuan.


(b.) Borang permohonan hendaklah di isi dengan lengkap dalam dua (2) salinan dengan
menggunakan dakwat hitam atau biru dan disahkan oleh Penolong Pendaftar Perkahwinan,
Perceraian dan Ruju’ bagi kariah masing-masing.

(c.) Memadam perkataan yang salah atau ditindih adalah tidak dibenarkan.

(d.) Pemohon dan wali hendaklah hadir di hadapan Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian
dan Ruju’ kariah ketika menandatangani borang tersebut bagi tujuan pengesahan.

(e.) Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Ruju’ kariah hendaklah memastikan borang
permohonan di isi dengan lengkap dan dokumen-dokumen berkaitan disertakan sebelum
menandatangani borang tersebut beserta dengan cop jawatan Penolong Pendaftar
Perkahwinan, Perceraian dan Ruju’ kariah.

Lampiran-lampiran dokumen adalah seperti berikut:


PEREMPUAN
1. Satu salinan Kad Pengenalan .
2. Satu salinan Kad Pengenalan Wali yang sah.
3. Satu salinan surat mati jika Wali Akrab telah meninggal dunia.
4. salinan surat nikah ibubapa.
5. Surat tandatangan Wali Jauh sekiranya Wali tidak tinggal di Wilayah Persekutuan atau tidak dapat hadir dihadapan Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Ruju’ kariah.
6. Surat Perakuan Cerai yang asal sekiranya bercerai.
7. Salinan surat mati dan salinan surat nikah sekiranya kematian suami.
8. Sijil Kursus Pra Perkahwinan jika umur kurang dari 40 tahun.
9. Surat kebenaran berkahwin dari Angkatan Tentera (BAT D 193) jika anggota tentera
10. Surat kebenaran berkahwin kali pertama dari Jabatan Polis jika anggota polis.
11. Surat Kebenaran Berkahwin dari Mahkamah Syariah jika pemohon berkahwin bawah umur.
12. Salinan Surat Akuan atau Kad Akuan memeluk agama Islam dari Jabatan Agama Islam Negeri dan surat pembubaran perkahwinan dari Mahkamah Syariah atau Mahkamah Sivil atau Surat Cerai
sebelum memeluk agama Islam jika pernah berkahwin.
13. Surat Wakalah Wali sekiranya Wali tidak dapat hadir di dalam majlis akad nikah.
14. Surat kebenaran berkahwin secara Wali Hakim dari Mahkamah Syariah jika sekiranya perkahwinan dijalankan secara Wali Hakim.
15. Bermastautin / tinggal di wilayah Persekutuan. Sekiranya alamat tempat tinggal di Wilayah
Persekutuan tetapi alamat didalam kad pengenalan bukan didalam Wilayah Persekutuan, perlu
pengesahan anak kariah daripada Penolong Pendaftar NCR dengan mengemukakan bil cukai pintu
rumah tersebut.

LELAKI
1. Satu salinan Kad Pengenalan.
2. Surat akuan bujang dari majikan jika bekerja dengan majikan atau surat Akuan Sumpah Bujang
dari Pesuruhjaya Sumpah jika tiada majikan.
3. Surat Perakuan Cerai sekiranya bercerai.
4. Salinan surat mati dan salinan surat nikah sekiranya kematian isteri.
5. Sijil kursus pra perkahwinan jika umur kurang dari 45 tahun.
6. Surat kebenaran berkahwin dari Angkatan Tentera (BAT D 193) jika anggota tentera.
7. Surat kebenaran berkahwin kali pertama dari Jabatan Polis jika anggota polis.
8. Surat kebenaran berkahwin di bawah umur dari Mahkamah Syariah jika bawah umur.
9. Surat kebenaran berpoligami dari Mahkamah Syariah ( bagi permohonan poligami).
10. Salinan Surat Akuan atau Kad Akuan memeluk agama Islam dari Jabatan Agama Islam Negeri dansurat pembubaran perkahwinan dari Mahkamah Syariah atau Mahkamah Sivil atau Surat
Cerai/Surat Pembubaran Perkahwinan sebelum memeluk agama Islam jika pernah berkahwin.
16. Bermastautin / tinggal di wilayah Persekutuan. Sekiranya alamat tempat tinggal di Wilayah
Persekutuan tetapi alamat didalam kad pengenalan bukan didalam Wilayah Persekutuan, perlu
pengesahan anak kariah daripada Penolong Pendaftar NCR dengan mengemukakan bil cukai pintu
rumah tersebut.

salam sayang~

KIKI

Wednesday, 19 October 2011

BORANG KEBENARAN BERNIKAH

Entry kali ni, KIKI akan attach kan FORM KEBENARAN NIKAH UNTUK LELAKI & PEREMPUAN untuk KUALA LUMPUR & SELANGOR :)

 WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR

untuk WILAYAH KUALA LUMPUR, borang PERMOHONAN NIKAH adalah sama : for the details can CLICK HERE : BORANG NIKAH KUALA LUMPUR


NEGERI SELANGOR

LELAKI : BORANG PERMOHONAN KAHWIN

PEREMPUAN : BORANG PERMOHONAN KAHWIN

Tuesday, 18 October 2011

persediaan KAHWIN dalam tempoh 3-6 bulan


  • tempah KAD KAHWIN
  • pilih CINCIN yang diingini
  • susun atur PROGRAM MAJLIS
  • buat appointment dengan PEREKA PAKAIAN
  • mulakan persediaan untuk gubahan hantara
  • rancang DOOR GIFT untuk guests
  • sediakan semua DOKUMEN yang perrlu untuk NIKAH
 

persediaan KAHWIN dalam tempoh 6-12 BULAN

hello, heeee....nampak sangat kiki ni malas nak update blog kan, bukan ape...weekend je busy buat activities dengan kawan-kawan.... :)


6-12 bulan 

  • tetap kan DATE untuk nikah, sanding & resepsi  (jika ada)
  • bincang BAJET yang akan dikeluarkan untuk majlis 
  • GUEST LIST
  • kalau buat di HALL / HOTEL kena booking siap-siap
  • pilih PHOTOGRAPHER
  • pilih CATERING
  • mula mencari pakaian untuk majlis
  • cari PERFORMANCE (jika ada)
  • buat persediaan untuk tempah KAD KAHWIN & TEMA
  • pegi KURSUS KAHWIN

Wednesday, 12 October 2011

Tips untuk memilih KAD KAHWIN


salam rabu semua kawan kawan EKSPO KAHWIN ,

ape kabar? hope semua sihat walafiat hendaknya....huh, sedar tak sedar sekarang hari rabu dah? rabu? yeaaayyy tak lame lagi friday u!

entry kali ni kite cakap pasal KAD KAHWIN ye.....

1 - bile kite decide nak kahwin, KAD KAHWIN adalah benda pertama yang kite kena fikir. sebab melalui KAD KAHWIN tu la banyak MAKLUMAT mengenai majlis kite tu...

2- KAD KAHWIN yang murah tak semestinya tidak cantik. untuk tahu KAD KAHWIN tu baik atau tak...jom tengok list kat bawa :

- kertas yang bermutu
- FONT ( huruf) yang cantik & senang dibaca
- sampul kad yang bermutu
- cara olahan kad yang kreatif dari segi bentuk, cetakan dan lipatan
- tiada sebarang kesalahan pada KAD KAHWIN tersebut. 

 
PERINGATAN : 

* tempah KAD KAHWIN secepat mungkin sekurang kurang nya 2 bulan sebelum majlis.
* DESIGN KAD KAHWIN tu kena refer parents jugak ye, takut-takut ade golongan yang dijemput tak dapat terima... hati orang tua kena jaga, :P 

Tuesday, 11 October 2011

11 tips untuk hantaran sempurna

hi semua! entry kali ni KIKI nak bagi tips untuk HANTARAN... hope dapat tolong bride and groom to be semua! 


1 - warna alas atau dulang mesti lah sesuai dengan bunga yang dipilih. warna tidak perlu menggunakan tone yang sama, warna kontra amat lah di galak kan.

2- barang hantran yang dipilih mestilah sesuai dengan warna bunga, warna alas dulang, bentuk & saiz gubahan.

3- jangan gunakan DOUBLE TAPE ( barang hantaran mungkin rosak)

4- guna reben yang besardan berdawai tepi untuk memudahkan pembentukan hiasan.

5- kalau gune FRESH FLOWERS, pastikan span basah dibalut dengan plastik nipis.

6- seimbang kan pemberian makanan & barang-barang.

7- dekorasi untuk hantaran yang ber bentuk makanan, pasti kan dalam bekas ber tutup.

8- jangan susun gubahan terlalu tinggi.

9- jangan lupe buang tag harga barang hantaran. :)

10- bincang mengenai barang hantaran, pastikan kedua dua pihak mengguna kan dulang yang sama tinggi, atau sama rendah.

11- jangan guna kan bunga segar kalau perjalanan majlis pernikahan yang jauh...



* jangan lupe add EKSPO KAHWIN di FACEBOOK! :)

Wednesday, 5 October 2011

KAHWIN & TANGGUNG JAWAB

kahwin dan tanggung jawab...bersedia ke semua? tanggung jawab suami kepada isteri, isteri kepada suami...belum anak-anak lagi...pada KIKI kalau kite betul-betul bersedia, i'allah tak kan ada masalah dalam rumah tangga nanti. 


tapi...KIKI sedih bile tengpk parents bawak baby naik moto ke mana-mana....bersediakah mereka untuk memiliki anak? utamakan keselamatan anak tu yang penting... kesian baby tu panas, sejuk... hope dapa jadikan iktibar untuk kite semua! :)

Tuesday, 4 October 2011

EKSPO KAHWIN KL EDISI 4






EKSPO KAHWIN KL EDISI 4 sudah pon selesai, banyak yang KIKI nak update berkenaan EKSPO KAHWIN ni..nanti bile KIKI dah ade idea how to write, KIKI will update. TERIMA KASIH kepada semua pihak yang terlibat dengan EKSPO KAHWIN KL EDISI 4 hari tu.. JUMPA LAGI di EDISI 5 pada 2012 nanti...




SALAM SAYANG
~kiki~

Monday, 12 September 2011

ELAK KECURIAN semasa majlis perkahwinan

hai semua,

hope hari ni semua orang happy...tapi dalam pada tu mesti ade yang sad & stress jugak...tapi kite mesti kuat kan!!

 entry kali ni kiki just nak remind untuk kawan-kawan di luar sana yang bakal melangsungkan perkahwinan. jangan careless ye time kenduri tu, takut-takut akan berlaku kecurian time majlis berlangsung.tu kan dah tak best..


untuk elak kejadian ni...

- pastikan ade orang yang kite percayai untuk tunggu bilik pengantin, untuk perhatikan barang-barang hantaran


- untuk tetamu pulak, jangan la sesekali lupe dan tinggal kan beg korang tu kt mane-mane, tau la excited jumpe kawan-kawan...

oh ye.. untuk kawan-kawan yang bakal menjalan kan majlis pertunangan dan perkahwinan jangan lupe ye ke EKSPO KAHWIN KL EDISI 4 di WANGSA WALK MALL pada 30 september hingga 2 oktober nanti! :)

Tuesday, 6 September 2011

EKSPO KAHWIN KL EDISI 4


kepada kawan-kawan yang bakal bertunang dan berkahwin dan sedang mencari kelengkapan untuk majlis korang, boleh la datang ke WANGSA WALK MALL pada 30 SEP hingga 2 OKT nanti, ade promosi untuk semua kelengkapan dan juge ade lucky draw, kalau tak datang rugi jugak laa kot kan...hehehe, :)

~welcome to my blog~

kiki nak warm welcome dekat semua yang bace blog ni, baru je buat...mungkin more to personal la kan, kt blog ni jugak kiki akan cerita and share tips untuk kawan-kawan semua mengenai wedding, life...work, bisnes...and macam-macam laa... kiki hope semua support kiki, insyaallah kalau kiki akan try untuk update selalu, kalau ada idea untuk post entry, boleh la share!! hugs semua.... :)